Persidangan Meja Bulat Belia (RTD) – Perkahwinan: Kehendak Vs. Keperluan

2012

 

PUTRAJAYA, 20 DISEMBER 2017 - Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES) dengan kerjasama Pertubuhan Belia Wawasan Baharu menganjurkan Program Persidangan Meja Bulat atau Roundtable Discussion (RTD) dengan tema Perkahwinan: Kehendak Vs. Keperluan pada 20 Disember 2017.

RTD yang berlangsung di Dewan Perdana Nur, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat fokus kepada cabaran belia berumah tangga dan tips penambahbaikan ekonomi belia dan hutang dalam kalangan belia serta langkah pengurusan kewangan yang baik. Sesi forum bertajuk Perkahwinan: Kehendak vs Keperluan turut diadakan semasa RTD bersama panel-panel jemputan daripada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) iaitu En. Md Noh Saiman dan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) iaitu YBhg. Dato’ Nadzim Johan yang turut berkongsi permasalahan belia masa kini yang berdepan dengan cabaran kewangan.

Sebanyak 10 resolusi telah dicadangkan dan diserahkan oleh wakil peserta, Pn. Nadia Amirah kepada YBrs. Pn. Ramona Mohd. Razali, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan disaksikan oleh YBrs. Dr. Zainah Shariff, Ketua Pegawai Eksekutif IYRES.

Disediakan oleh:
Siti Nur Hidayah Ismail
sitinurhidayah[at]iyres.gov.my

Disunting oleh:
Zuarini Jumai
zuarini[at]iyres.gov.my